Naaktzwemmen in Sonsbeeck Breda

3 februari 2018 van 17 tot 19 uur naaktzwemmen in zwembad Sonsbeeck in Breda.

Voor dit verslag heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de foto uit Brabants Bont, enkele foto’s van de site van het zwembad en voor de entree de foto’s van Adolfo Roman en Roy Wirix via Google Maps.

Eindelijk is het er van gekomen. Vaak wilde ik wel maar liet mijn gezondheid mij in de steek waardoor ik het voorbij moest laten gaan. Maar nu was het dan zo ver. Samen met mijn vriend ben ik zaterdag 3 februari naar Breda gereden.

Wij kwamen om kwart voor 5 aan en waren de eersten die entree betaalden. Wij kregen een polsbandje maar wij moesten nog even wachten alvorens wij naar binnen konden. Er kwamen veel mensen naar buiten van het banenzwemmen en vrij zwemmen. Om ongeveer 10 voor 5 stond er een aardige rij voor de kassa. Het beloofde dus gezellig druk te worden. Klokslag 5 uur konden wij het poortje door, waarbij het polsbandje de toegang verschafte.

Het was even kijken hoe het in zijn werk gaat met de kluisjes maar het polsbandje functioneert ook om een kluisje voor je te openen. Kleine opmerking: de kluisje zijn wel klein. Een bigshopper past er wel in en er zitten 3 haakjes maar een lange jas kan er niet hangen. Ik heb dan ook de kleding in de tas gedaan en de jassen en schoenen hebben wij in het kluisje van mijn vriend gestopt. Er zijn kleedhokjes maar ook die heb ik (en ik was daarin niet de enige) als erg krap ervaren. Maar ja, daarin staan hoeft natuurlijk niet, als naturisten onder elkaar.

Op naar het bad, dat was een verrassing. Bijna alles was voor ons beschikbaar:

De douches waren heerlijk warm en je kon er goed onder staan om je even lekker helemaal af te spoelen zonder dat de douche te snel weer uit ging. Ook bij het naar huis gaan was dit erg prettig want je (lange) haren wassen kon dus ook zonder problemen.

Het eerste bad dat je ziet na de douches is het recreatie bad> Een verwarmd bad van 1m46 diepte (dus duiken verboden) Hier in kan je een balletje overgooien maar ook baantjes trekken of in een groepje met elkaar praten terwijl je in het water bent. Op de foto met de muurschildering van huizen met oudhollandse gevels zie je dit bad.

De ‘Crazy river’ is een stroomversnelling. Laat je meevoeren met deze waterbaan dan ga je vanzelf van binnen naar buiten. Wil je wat meer inspanning leveren dan kan je altijd tegen de stroom in zwemmen, dan duurt het gewoon wat langer voordat je buiten bent. Laat je mee voeren dan is het wel oppassen voor de flappen, dus even onderduiken of de flappen opzij duwen. De stroming voert je vanzelf ook weer terug naar binnen, denk aan de flappen! Onderweg kom je (als die geactiveerd is) onder een waterval door en er kan ook een sproeier aan staan.
Buiten staan om beurten de buizen aan waaruit een dikke straal warm water met kracht het bad in stort.

Speciaal voor de allerkleinsten is er een Baby-Peuterbadje waar de kleintjes zich kunnen vermaken in dit ondiepe badje met kleine glijbaan.

Er zijn 2 grote glijbanen waar kinderen èn volwassenen zich heerlijk uit kunnen leven.

Voor de inwendige mens is er een restaurant. Je kunt een kop koffie, thee of iets fris en versnaperingen kopen.

Tijdens het naaktzwemmen was alleen het 25m bad niet toegankelijk voor ons.

Persoonlijk waren er wel een paar puntjes die ik wat minder vond maar voor het grootse gedeelte heb ik een paar fijne uurtjes doorgebracht. Ik heb heerlijk gezwommen en genoten van de mogelijkheid om weer lekker in mijn blootje te kunnen zwemmen. De volgende keer is 14 april en ik heb deze in mijn agenda genoteerd. Als het even kan ga ik weer.

In gesprekjes met andere bezoekers merkte ik dat er meer mensen van verder weg waren gekomen. Voor mij is het een klein stukje, ik woon in Etten-Leur maar mijn vriend was wel een eind van huis, hij woont in de buurt van Leiden. Er waren echter ook mensen uit onder andere de buurt van Amsterdam gekomen en uit Maassluis en verder uit de omliggende dorpen van Breda.

In een gesprekje met één van de badmeesters kwam naar voren dat men het gisteren ook ervoer als een leuke opkomst van bezoekers en dat er een gezellige en prettige sfeer heerste. De paar gezinnen met jonge kinderen waren voor hen een verademing, omdat zij zagen dat de ouders hun kinderen goed in het oog hielden en dat zij, de badmeesters, daar geen extra werk door hadden. Hoe anders is dat tijdens de reguliere zwemuren waarbij zij voortdurend kinderen moeten waarschuwen. Deze avond maakte de vorige keren ook goed. Waren er in oktober slechts 5 bezoekers geweest en in december waren het er wel wat meer maar toen waren er vraagtekens of men er mee door moest gaan. Deze avond gaf een positieve boost en de volgende dag zou er worden geëvalueerd.

Laten we hopen dat men door wilt gaan met het openstellen voor naaktzwemmen bij dit zwembad. Als het kan wil ik proberen er iedere keer naar toe te gaan. Ik hoop dat ik, door mijn ervaring met jullie te delen, meer mensen enthousiast kan maken om naar zwembad Sonsbeeck te komen voor het naaktzwemmen. Het zou toch zonde zijn wanneer dit voor het volgende winterseizoen geen navolging gaat krijgen. Dus zeg ik: graag tot ziens in het zwembad op zaterdag 14 april!

Hartelijke groet, Valerie