Nieuws over de sluizen

Verslag werkzaamheden aan de overkant van de Mark, 16 september

Vanmiddag ben ik met een medewerker van Boskalis langs de diverse bouwwerken gelopen, die aan de overkant van de Mark, aan de Leursche Haven en Laaksche Vaart, gerealiseerd worden. Het werk vordert gestaag, en zal begin 2020 gereed zijn.
(klik op een afzonderlijke foto om hem te vergroten, nóg een keer voor nóg groter)

Aan de monding van de Leursche Haven zie je op de foto hierboven de toekomstige sluisbak, de plaats van de deuren is goed zichtbaar. Links bij het groene doek de versmalde doorvaart naar jachthaven De Turfvaart, deze moet immers bereikbaar blijven. De schuren zijn van de boerderij aan de overzijde van de Leursche Haven. Hieronder de constructie waar de pomp van het gemaal komt.

De redoute is er ook al, van dichtbij heeft die een forse afmeting. Op de achtergrond ons terrein! Praktisch nut: de uitgegraven grond voor de sluis kon gebruikt worden om de redoute op te hogen. Na verloop van tijd zal deze begroeid zijn.

Bij de Laaksche Vaart ziet het er zo uit:

Deze foto is richting Etten-Leur (toren van de Lambertus-kerk is zichtbaar).

Hieronder de plaats waar de 3 pompen komen, met daarachter het bosje dat bij de monding in de Mark staat. Dit bosje is zichtbaar vanaf ons terrein.

Hieronder de in aanbouw zijnde sluis, met wederom zichtbaar de drempels van de deuren.

En dit is de verhoogde Markdijk, die tussen de twee complexen ligt. Deze wordt opgetrokken met klei die uit de Waal bij Nijmegen komt. Daaronder een unieke foto van het kleine natuurgebiedje, parallel aan de Mark. Op de achtergrond ons terrein.